Tajemství Býčí skály – recenze

Dostala jsem od kamaráda jeho autorskou hru Tajemství Býčí skály, tak jsem se rozhodla na ni napsat recenzi a přiblížit ji tak ostatním hráčům.


Tajemství Býčí skály je muzejní společenská rodinná hra, která hráče zavede do podzemí Moravského krasu. Hra je určena pro 2 až 4 hráče a je vhodná pro hráče od 6 let (podmínkou je čtení akcí karet).

Herní mechanika

Hra je založena na variabilním herním plánu, který hráči tvoří v průběhu hry a kde v roli badatelů pronikají do tajemného podzemí a objevují poklady, které pak mohou odevzdávat do muzea a získávat cenné body. Body lze získat i za přikládání chodeb k hernímu plánu. Každý hráč ve svém kole může hrát získané karty objevů, poté rozvíjí jeskyni přiložením hracího pole (hexu) a pohybuje se po jeskyni nebo ji zkoumá pomocí své figurky badatele. Cílem hry je získat co nejvíce bodů, které v této hře reprezentují oranžové kamínky.

Design a kvalita materiálů

Hra obsahuje 64 hexových hracích polí, 140 kamínků zastupující body, 46 karet objevů a 4 figurky badatelů. Pravidla jsou stručná a na 2 strany A4. Některé pasáže v pravidlech by mohly být jasněji formulované. Například, pravidla uvádějí, že na začátku hry má mít každý hráč v ruce kartu Ražba štoly, ale v pasáži Začátek hry tato skutečnost není uvedena. Kvalita materiálů a design hry jsou velmi dobré, nepociťuji potřebu tvořit si na hru insert a ani nemám strach o brzké zničení komponent. Před prvním hraním si budete muset karty a hexy vyloupat.

Hraní

Zkoušela jsem hrát s manželem ve dvou a pak i s dcerou (7 let). Oceňuji, že skrze počet kamínků ve hře lze regulovat délku hry. Pokud tedy preferujete kratší hry, stačí do celkové zásoby na začátku hry dát jen 40 kamínků, pokud delší, můžete jich tam mít i plných 140. Hra má dobře odhadnutý doporučený věk. Vzhledem k textu na kartách je určena pro děti, které už umí číst, takže se synem (4 roky) jsem ani nezkoušela hrát. Ve hře je podíl náhody ve formě dobírání nových hexů a i nejistotě, co zrovna za kartu objevíte na nalezišti. Lze si vzájemně i mírně škodit v průběhu hry.

Hra poměrně pěkně a pohodově plyne, ale žádnou velkou strategii tu neuděláte a ani to není žádný mozkovar. Spíše taktizujete v průběhu hry. Text na kartách dostatečně vysvětluje akce, takže se nemusíte pořád dívat do pravidel. Zároveň máte pocit, že máte nad hrou kontrolu a není to úplně náhodné Člověče nezlob se. Průběh hry je pěkně vidět na ubývajících kamíncích ze společné zásoby. Téma hry souzní s tím, co se na herním plánu děje. Oceňuji, že všechny nálezy a pojmenování míst na plánu najdeme i reálně v Moravském krasu, hra totiž byla vytvořena ve spolupráci s Muzeem Blanenska.

Mimochodem, obě testovací hry jsem prohrála. S manželem 42:48 a s dcerou 19:21. Myslím si, že jsem se moc soustředila na hledání pokladů a málo jsem přikládala hexy nových chodeb, které ale body ve hře také přinášejí (hra tedy oceňuje nejen nalezené poklady, ale i samotný průzkum).

Závěr

Celkově je Tajemství Býčí skály poutavá a zábavná hra, která nabízí hráčům zážitek z průzkumu tajemného podzemí. Je to skvělá volba pro rodiny i skupiny přátel, kteří hledají něco pohodového a nenáročného na středně dlouhou hru (20 – 60 minut). Ideální i na víkendové hraní pro děti k prarodičům. Pokud jste jako já patrioti her z oblasti, kde bydlíte, tak hru jednoznačně doporučuji. 🙂